Berikut adalah antara ukuran-ukuran asas yang perlu anda ketahui. Sila rujuk Gambar 1 untuk memahami ukuran yang dimaksudkan.
Ketinggian-ketinggian
- A - Ketinggian table top kabinet dapur dari lantai ke permukaan kerja: 34 inci
- B - Ketinggian bar counter dari lantai ke permukaan bar: 42 inci
- C - Ketinggian wall unit (kabinet atas) dari lantai bermula pada paras: 60 inci
- D - Ketinggian wall unit (kabinet atas) yang standard: 24 inci
- E - Kedalaman table top kabinet dapur dari depan ke belakang: 24 inci
- F - Kedalaman wall unit (kabinet atas) dari depan ke belakang: 12 inci
- G - Kedalaman bar counter: 16 - 24 inci
Lebar perkakasan juga penting untuk anda ketahui untuk merancang layout dapur. Dengan mengetahui anggaran ukuran yang betul, anda boleh melakukan perancangan awal dengan lebih baik. Ukuran-ukuran lebar perkakas dapur boleh dikatakan agak standard. Bagaimanapun standard yang dimaksudkan bukan sekadar satu ukuran - peti sejuk misalnya mempunyai beberapa ukuran lebar yang standard. Lebar sinki pula lebih bebas.
Berikut adalah antara ukuran “standard” perkakasan yang biasa dipasang di dapur:-
- Sinki stainless steel dua bowl: 36 inci
- Sinki stainless steel satu bowl besar: 25 inci
- Peti sejuk kecil: 24 inci
- Peti sejuk sederhana: 27 inci
- Peti sejuk besar: 35 inci
- Ketuhar Elektrik bina-dalam: 23.5 inci
- Ketuhar gelombang mikro bina-dalam: 23.5 inci
- Hob dapur: 29 inci
- Hood dapur (slim): 29 inci
- Hood dapur normal: 35 inci
- Rak pengering pinggan: 24/30 inci
- Mesin basuh: 24 inci
Nazli Kimin adalah Admin Senihias.com
Perancang Kediaman, Zolmar Enterprise
Email: senihias@gmail.com
No comments:
Post a Comment